I. rész

Kinek mit jelentenek a színek? Talán észre sem vesszük és mégis gondolatokat, érzéseket és különböző hangulatokat váltanak ki belőlünk. Színekkel vesszük körül magunkat, sminkelünk és nem utolsó sorban divatot teremtünk velük. Hiszen nem csak formákat, hanem színeket és árnyalatokat öltünk magunkra. Talán sokan még nem hallottak róla, de minden színnek külön története, külön élete van. Egy-egy színnek különös élettani, biológiai hatásai lehetnek, pozitívak és negatívak egyaránt. Éppen ezért sokszor hasznos lehet az öltözködés terén is tudatosan válogatni a színek közül. Cikkem első részében bemutatom a három alapszín közül a piros és a kék jelentését, hatásait elsősorban a ruházatunkkal, külső megjelenésünkkel kapcsolatosan.

Piros/vörös

Tudtátok, hogy a piros épp úgy lehet a halál, mint az élet jele? Hiszen sokan először a vér színével kapcsolják össze. Valamint a nemiség és a libidó színe is. Tüzes szín, erőt, energiát ad, felgyorsítja a vérkeringést és a légzést, szaporábban ver tőle a szívünk is és képes az emberi agyat gyors döntésekre késztetni.
Egyaránt színe az erotikának, szerelemnek és a veszélyt jelző dolgoknak is. Talán sokaknak kell némi bátorság, ahhoz hogy egy-egy piros ruhadarabot merjenek magukra ölteni. Azoknak való, akiket nem zavar, ha feltűnőek, ha mindenki észreveszi őket. Egy piros kabát vagy cipő, bizony inkább az exhibicionisták választása, akik ettől egyébként még jobban fogják érezni magukat a bőrükben és a körülöttük lévőkre is pozitív hatással lesznek. Egy harmadik randira például már tökéletes egy tűzpiros ruha, főleg, ha a csábítás a cél. Kísérletezni mindenkinek érdemes vele, akár csak apróbb darabok, kiegészítők formájában, főleg hideg, esős napokon, mert egy kis melegség, vidámság ugye senkinek sem árthat.

Kék

Az égbolt, a tenger színe a kék. Transzcendens és megfoghatatlan. Sokak szerint az égi istenekre utal, a mennyei hatalom kifejezője és a földi szenvedélyeket szimbolizáló vörös ellentéte. Kékbe öltözve bölcsnek, nyugodtnak tűnhetünk. Egy egységes, stabil kép jelenik meg rólunk, intelligens személyiség.Egy sötétkék kosztüm már nyerő lehet az üzleti életben, mert egy precíz, összeszedett nőt sejtet, aki tudja, mit akar, és aki határozottságával el is éri azt. Másképpen érezhetjük magunkat világoskékben, mert ez a szín – bár megvan benne a határozottság, tudatosság – árnyalatokkal lágyabb, puhább, több gyengeséget kölcsönözhet viselőjének. A kék, a sötétkék szinte bárkinek jó választás lehet, gondoljunk csak arra, hogy az egyik örök ruhadarabunk, a farmer színe is kék, ami – mint tudjuk – mindenkinek jól áll és számtalan variációban hordható.